Vesti

22. Septembar 2010.

Od Doma za nezbrinutu decu napravili obdanište

Izvor : Blic / Autor : Predrag Vujanac, A.Đ. / 22. 09. 2010

 

[VALJEVO] U Valjevu će od 1. oktobra početi sa radom još jedan vrtić : Gradske vlasti u Valjevu obradovale su 169 predškolaca i njihove roditelje jer su nekadašnji Dom za nezbrinutu decu "Dr Mihailo Stupar", koji je dve godine propadao, renovirali i od 1. oktobra će mališani moći da se usele.

Time je nađeno i kompromisno rešenje problema s obzirom na to da su se oko zgrade Doma sudski sporili beogradska Fondacija "Solidarnosti" kao zadužbinar i valjevski Centar za socijalni rad kao korisnik.

Objekat je ustupljen Predškolskoj ustanovi "Milica Nožica" na dvogodišnje korišćenje. Gradske vlasti su do novog vrtića, u koji su upisana deca iz šest jaslenih, dve mlađe i jedne srednje vaspitne grupe, praktično došle bez previše trošenja novca iz gradske kase.

- Za adaptaciju prostora gde su sada smešteni predškolci, krečenje, popravku kotlarnice i nabavku nameštaja, posteljina, zavesa, itisona i posuđa, potrošeno je 4,7 miliona dinara iz budžeta. To nisu velika ulaganja lokalne samouprave, jer smo na ovaj način dobili novi vrtić, s obzirom na to da je u Valjevu u poslednjih deset godina otvoreno samo jedno novo obdanište, i to u naselju Brđani, - kaže Stanko Terzić, zamenik gradonačelnika.

Zamenik gradonačelnika napominje da se nada da će u roku od dve godine, do kada će u nekadašnjem Domu za nezbrinutu decu biti smešten vrtić, lokalna vlast uspeti da napravi novo obdanište koje bi po projektu trebalo da se nalazi u naselju Gradac, pošto Valjevo na desnoj obali Kolubare nema nijedan objekat za smeštaj predškolaca.

- Zbog otvaranja obdaništa u ovom prostoru, primićemo nove radnike. Ukoliko nam Ministarstvo finansija ne odobri povećanje u budžetu za njihove plate, postigli smo dogovor da Predškolska ustanova obezbedi plate za te novozaposlene radnike iz sopstvenog budžeta, ali će, s druge strane, gradska vlast u rebalansu budžeta planirati više novca za nabavku potrebnih sredstava za nesmetan rad svih obdaništa - najavljuje Terzić.

Za adaptaciju prostora potrošeno je 4,7 miliona dinara Za adaptaciju prostora potrošeno je 4,7 miliona dinara
Kada je letos Ministarstvo prosvete uvelo privremene mere u Predškolsku ustanovu, bilo je zaprećeno da od septembra, ukoliko se ne obezbedi dodatni prostor, u vrtiće mogu biti upisana samo decu u jaslenim grupama. Prosvetna inspekcija je takođe upravi obdaništa naložila da se problem prebukiranosti vrtića reši najkasnije do 2012. godine, pošto je tada utvrđeno da je u broj mališana u sedam objekata duplo veći od dozvoljenog i projektovanog od 1.195 mališana. Izlaskom velikog broja prvaka, reorganizacijom vaspitnih grupa i otvaranjem vrtića u Domu "Dr Mihailo Stupar", u gradskim obdaništima je trenutno 1.600 predškolaca.

- Uspeli smo da reorganizujemo i smanjimo grupe, tako da u njima ne bude, kao što je bio slučaj prethodnih godina, i preko 40 mališana što niti je bilo bezbedno, niti je rad sa decom mogao da bude na zadovoljavajućem nivou. Ustupanje dela Doma "Dr Mihailo Stupar" trenutno pomaže smanjenju prebukiranosti, ali trajno rešenje prebukiranosti je u izgradnji novog obdaništa, pre svega u naselju Gradac - kažu u upravi "Milice Nožice".

 

Vrtići u Jagodini najjeftiniji u Srbiji

Cena vrtića u Jagodini najjeftinija su u Srbiji i iznosi 2.200 dinara - kaže Vesna Ostojić, direktorka vrtića "Pionir". Predškolska grupa koja je četvoročasovna plaća 650 dinara mesečno, a ostali predškolci koji su na celodnevnom boravku imaju popust 10 odsto. U jagodinskim vrtićima boravi 1.900 dece.

[www.blic.rs]

 


Komentari: 0 Pogledajte komentare | Posalji komentar

arhiva