Dnevna soba

27. Januar 2009.

Trendovi u uređenju dnevnog boravka

Izvor: www.tportal.hr

 

Prostor u kome provodimo najveći deo slobodnog vremena potrebno je urediti tako da se Vi u njemu dobro osećate. Naravno, poželjno je da uređenje bude i u skladu sa trendovima, a da pri tome ne gubi ništa od svoje funkcionalnosti.

Enterijer koji je rasterećen od suvišnih komada nameštaja sa čistim i jasnijm linijama, koje nameću najnoviji modni trendovi, svakako će biti prijatan i jednostavan za održavanje.

 

Belina

Odabirom bele boje kao osnovne nećete pogrešiti, ali je dopunjavajte crnom, ljubičastom, crvenom ili naradžastom.

Bela boja
će uneti svežinu u prostor a detalji odrađeni nekom jarkom bojom će oživeti prostor.

Ono što je takođe odraz moderno enterijera jeste "crnilo" na nekom od zidova, stoga ako imate veliki i prostran dnevni boravak ne libite se da jedan od zidova bude u crnoj "boji".

 Regali i police

Ponovo su moderni veliki i masivni regali, ali u nešto drugačijem obliku nego u prethodnoj deceniji. Novi regali su otvorenih polica, čistih linija i veoma su praktični jer omogućavaju skladištenje velikog broja stvari.

Dodatna uloga velikih regala je što mogu da posluže i kao pregradni zid, tako da na ćete na atraktivan način vizuelno razdvojiti prostor.

Sporedni zidovi u modernim dnevnim boravcima često su ispunjeni otvorenim policama, dok središnji prostor zida zauzima komoda sa TV-om.

U modernom uređenju ističu se i police za knjige čistih linija koje privlače bojom ili materijalom od kojeg su izrađene.

Dodatnu atraktivnost kod polica za knjige stvoriće i odnos zatvorenih i otvorenih elemenata.

Novi trendovi nude i praktična rešenja. Police se mogu zatvarati staklenim kliznim vratima, pa je uz praktičnost održavanja zadržana i prozračnost elemenata.

 

Izražajni su i klub-stolići koji privlače pažnju svojim oblikom i kombinacijom različitih materijala i boja.

Klub-stoliće je najbolje kombinovati uz jednobojne sedeće garniture čistih linija, i foteljicu koja stilski ne mora da prati sedeću garnituru.

Tepisi, detalji i osvetljenje

Tepih ne treba da bude velikih dimenzija, a moderne su duge niti ili "mozaik" sastavljen od različitih materijala.

Šarene tepihe je poželjno iskombinovati sa jednostavnijim elementima, a jednobojne tepihe sa dinamičnijim bojama klub-stolića i sedeće garniture.

Što se osvetljenja tiče, posebno su "in" veliki lusteri smeštenu u centru zone sedenja, koji ne mora stilski da prati dizajn dnevnog boravka.

Ambijentalno osvetljenje ostvarite samostojećim zglobnim lampama. Smestite ih u različite uglove dnevnog boravka i po potrebi menjajte dinamiku i ugao osvetljenja.

Ako je luster izražajan, odaberite diskretan dizajn lampi i obrnuto. Važno je odrediti prioritete u naglašavanju pojedinih zona, kako bi osvetljenje dnevnog boravka bilo skladno i prijatno.

Minimalizam, kao baza, idealno će se dopuniti sa elementima različitih stilskih karakteristika, pa će se u najnovijim stilovima uređenja svako lako snaći.

Sve slike na ovu temu, pogedajte na strani Galerije, Ideje u slikama: www.rebalkan.com/cms/view.php

 

 


Komentari: 2 Pogledajte komentare | Posalji komentar

arhiva